Zoeken

Leefbaar met een depressie!

Wat onze darmen ons vertellen.

Van prikkelbare darmen tot reflux en maagpijn, van intolerantie tot winden en obstipatie.

Van jongs af aan kamp ik met problemen in de darmen, zodanig dat het mijn leven beïnvloed. Laat ik vanaf het begin eerlijk zijn, op dit punt hou ik me nergens aan wat er aangeraden wordt met de darmproblemen die ik heb. Ik snap dat de vraag “waarom?” direct bij je opkomt. In deze blog ga ik je zo goed mogelijk uitleggen waardoor de weerstand ontstaan is bij mij.

Daar gaan we weer….

Vanaf ongeveer mijn 12e jaar heb ik nooit meer een normale stoelgang maar diarree. Na alle artsen en ziekenhuis bezoeken die ik tot nu toe gehad heb, durf ik wel te stellen dat er altijd wel een arts is die denkt dat hij/zij het beter weet. Je kan een medicijn, supplement of behandeling noemen en ik heb het gehad of gedaan. Mijn geloof in de artsen is hierdoor ook erg afgenomen. Inmiddels heb ik 3 maal een darmonderzoek gehad, wat ben ik er wijzer van geworden? Helemaal niks. Elk onderzoek zien ze dingen die niet goed zijn maar niet zorgwekkend genoeg om er wat mee te kunnen. Dus vaste prik en slotsom van het verhaal is PDS(prikkelbare darm syndroom) of in de volksmond: spastische darmen.

Laxeermiddelen

Het meest bizarre tot nu toe was mijn avontuur in Frankrijk. Voordat we op vakantie vertrokken had ik een buik als op het punt van bevallen. Hiervoor heb ik van de arts één van de standaard oplossingen gehad en dat was een heel sterk laxeermiddel. Daar aangekomen was het helaas nog niet verdwenen. Niet geheel verrassend. In de gehele vakantie heb ik weer een aantal artsen aan mijn lijstje kunnen toevoegen plus een bezoek van 8 uur in het ziekenhuis aan het infuus en een algehele controle van top tot teen. Daarbij mocht ik ook nog een echo van mijn buik toevoegen. Dit allemaal was op zichzelf al ongemakkelijk genoeg, maar doordat ikzelf de taal niet spreek en mijn partner wel. Werd alles in eerste instantie besproken zonder mij en kreeg ik de vertaling van mijn man. Ik moest naar een kliniek voor een echo van mijn buik om alles nagekeken te hebben. Bij de echo werd alleen een vlek op mijn lever gevonden en er werd mij aangeraden hier in Nederland onderzoek te laten doen.

Het dieet.

Verder konden ze niks anders vinden, al hadden alle artsen me tot toen verteld dat ik gewoon verstopt zat en dat mijn darmen geleegd moesten worden. De radioloog zag geen verstopping of dergelijke. De observatie gaf alleen het vlekje op de lever aan. Uiteindelijk ging het steeds slechter met me en de eettafel stond helemaal vol door de laxeermiddelen. Uiteindelijk kwam ik bij de huisarts van de familie van mijn man. Deze gaf aan dat ik niet verstopt zat en die gaf me een speciaal dieet voor 5 dagen. En na 2 dagen was er een heel duidelijk verschil en verdween de gezwollen buik. Eenmaal in Nederland en ik het ook aandurfde om naar het vlekje op de lever te laten kijken, kwam ik bij de huisarts en liet de echo zien en vertelde mijn medische avontuur uit Frankrijk. Waar de huisarts van stond te kijken was het dieet wat mij geholpen had, alles wat ik daarin mocht eten wat juist slecht voor mensen met PDS is.

Geen cyste

Wat mijn ervaring mij wel verteld, is dat mijn darmproblemen op jonge leeftijd begonnen zijn. Ook van die leeftijd kamp ik al met depressies, maar ook veel meer gezondheidsklachten. Sinds die tijd heb ik ook al last van voorhoofdsholte en kaakholteontsteking, dit is chronisch en er ik ben er meerdere keren aan geopereerd wat helaas niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. De huisarts schreef me toendertijd ibuprofen voor, waar ik verslaafd aan raakte en dit heeft tot ontstekingen in de darmen geleid. Die ontstekingen zijn uiteindelijk littekenweefsel geworden werd mij verteld na het eerste darmonderzoek. By the way nooit meer na de andere darmonderzoeken iets meer over gehoord. Wat het alles voor mij erg verwarrend maakt, is: dat ik tot nu toe zoveel verschillende verhalen gehoord heb van de artsen dat ik echt niet meer weet wat er nu echt aan de hand is. Het vlekje op mijn lever is ook nog een verhaal apart. Ze hebben een CT-scan gemaakt en daar was de uitslag van dat het geen cyste was maar ze niet wisten wat het wel was. Ze konden me alleen vertellen dat het niet kwaadaardig was. In eerste instantie was ik niet gerust gesteld door de melding dat ze niet wisten wat het wel was.

Acceptatie.

In de tussentijd heb ik nog aardig wat aan medicatie en behandelingen gehad, maar helaas heeft het allemaal niet tot het gewenste resultaat geleid. Door alles wat je kan bedenken geprobeerd te hebben heb ik de instelling gekregen als dan toch niets helpt, help ik mijn lichaam ook niet meer. De diarree is nog steeds aan de orde. Elke dag is het een gevecht met mijn darmen, en het lijkt erop dat ze gewonnen hebben. Inmiddels ben ik op het punt dat ik denk dan maar accepteren dat ik nooit meer normale ontlasting zal hebben.

Waarom ben ik begonnen met het schrijven van deze blog? Ik werd getriggerd door een stuk wat ik facebook tegenkwam, over een boek van Danny de Looze. De titel triggerde me “wat onze darmen ons vertellen” Het artikel wat erbij stond om het boek uit te leggen zette me direct weer aan het denken. En de woorden die hij schreef pakte me meteen. Vandaar uit, dacht ik continu hier moet ik echt over gaan schrijven. De dingen die ik meemaak met mijn darmen moet ik opschrijven.

Inlezen.

Via het boek kwam ik op de website https://www.colruytgroupacademy.be/nl/aanbod/danny-de-looze-wat-onze-darmen-ons-vertellen/. Hier staan wat interessante dingen als je meer wilt weten over darmen. Helaas was de webinar al gegeven, maar ik hou deze site in de gaten, ik zou de volgende webinar wel willen bijwonen. Het boek zelf heb ik nog niet gelezen, maar deze heb ik besteld en ga ik zeker lezen. Waarom ik zo geïnteresseerd ben geraakt? Puur om de reden dat hij aangeeft dat veel van de aangegeven supplementen niet helpen, wat ik zelf ook zo heb ervaren. De dingen die hij zegt sluiten aan bij wat mijn ervaring na al deze jaren ook is.

Ook ben ik op storytel gaan kijken of er meer boeken zijn over PDS of darmen, hier heb ik ook een aantal boeken gevonden waar ik in ga duiken. Niet al te lang geleden ben ik weer uit een heftige depressie gekomen en ik voel nu de ruimte om mijn focus weer op andere dingen te kunnen richten. Daardoor wil ik nu meer energie gaan steken in het verder onderzoeken wat er nu allemaal mis is met mijn darmen.

Twijfels

Doordat mijn arts me aangaf dat het dieet wat me toen geholpen heeft in Frankrijk voor mijn darmen het tegenovergestelde was dat voor mijn PDS zou moeten werken, twijfel ik ernstig aan de diagnose van al die jaren van de artsen. Ten eerste als ik groente eet, komt de groente er binnen 2 uur onverwerkt weer uit, exact zoals het mijn mond in is gegaan. Dit is in eerste instantie geen symptoom van PDS. Waar normaal gesproken het spijsverteringssysteem er 24 to 48 uur over doet, doet mijn lichaam er ongeveer 1 tot 6 uur over, binnen deze tijd is het mijn lichaam al uit. Dit weet ik doordat het voedsel er heel herkenbaar uit komt. Doordat ik ook vaak gewrichtspijn heb, denk ik nog steeds zelf dat het de ziekte van Crohn is. Alle symptomen komen overeen met de ziekte van Crohn. Als ik op https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Crohn kijk naar de symptomen herken ik er hier meerdere van. Ook weet ik dat de aandoeningen op elkaar lijken waardoor er geregeld de verkeerde diagnose wordt gesteld.

Mijn strijd met mijn darmen en alle andere aandoeningen eromheen zal nooit stoppen, buiten dat er een stukje acceptatie bijkomt. Is er ook een stukje hoe het leefbaar te houden voor mezelf. De grootste strijd is dat ik vaak de gedachte heb als mijn lichaam niet voor mij zorgt, waarom zou ik dan voor mijn lichaam zorgen. Daarbij van de vele adviezen die er zijn gaan mijn klachten niet over. Daardoor krijg je te maken met de gezegde “ik zie door de bomen het bos niet meer”

Boekenlijst.

In het kader mezelf inlezen heb ik op https://www.storytel.com/nl boeken opgezocht, die over de darmen gaan en interessant kunnen zijn.
Hieronder zal ik een aantal boeken zetten:
* Prikkelbare darmen, Heiko De Schepper
*Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer.
*De darm – Poort naar gezondheid, Marion Schaatsbergen
*De mooie voedselmachine, Giulia Enders

Boeken gevonden op het internet via Google:
*De poepdokter 1 – Gezond van mond tot kont Nienke tode-gottenbos
*Het brein in je buik (ebook), Justin Sonnenburg
*Het slimmedarmendieet, Michael Mosley
*Lactose, gluten en co, Danny de Looze
*De darm-breinconnectie, Gregor Hasler

Voor nu denk ik zo, genoeg leesvoer.

Dit zal niet mijn laatste blog over dit onderwerp zijn, tot de volgende blog.

Ciao ciao JustBeckyLaat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *