Zoek

Leefbaar met een depressie!

Verschillen in communicatie.

Hoeveel vormen van communicatie bestaan er? Deze vraag heeft mij de inspiratie gegeven om deze blog te schrijven.

Als ik door het park loop schiet regelmatig de vraag door mijn hoofd: Zouden de vogels elkaar verstaan, ondanks dat ze allemaal een andere soort fluitje hebben. Het antwoord heb ik niet, maar ik ben er wel door gefascineerd. voor ons mensen werkt het niet heel anders denk ik. Ondanks dat we andere talen spreken communiceren we toch met elkaar. Dit kan op verschillende manieren.

De meest krachtige vorm waar we over beschikken is natuurlijk onze stem. Dit is zeker niet de enige manier. We hebben onze mimiek en soms zegt onze mimiek meer dan de woorden die we uitspreken. Een voorbeeld : iemand zegt dat hij heel blij is maar zijn gezichtsuitdrukking is heel verdrietig. Dan durf ik te wedden dat jij meer durf te vertrouwen op de gezichtsuitdrukking.

Tijdens de persconferentie zien we de tolk voor de slechthorende en doven. Dit is een hele belangrijke manier van communicatie. Zelfs de mensen die niet doof zijn gebruiken deze manier van communiceren. Als je een gesprek observeert zal je zien hoe vaak mensen gebarentaal gebruiken.

Als we op vakantie zijn en de taal niet spreken vinden we altijd een manier om ons uit te drukken. We werken dan met alle manieren die we hebben. Mimiek, gebarentaal en onze stem. Er is er één die ik nog niet benoemd heb en dat is lichaamstaal. Dit is vaak ook iets wat al heel veel kan vertellen zonder woorden.

Wij gaan regelmatig naar Frankrijk om de familie van mijn partner te bezoeken. Hun spreken weinig tot geen Engels, al helemaal geen Nederlands. Ik spreek geen woord Frans. Hier ontstaan soms best grappige situaties, maar soms ook frustraties. Je gaat op alle manieren duidelijk proberen te maken wat je wil zeggen. Vaak komen we er uiteindelijk wel uit. Anders moet mijn partner toch even de tolk uithangen. De grapjes die ze maken zijn vaak niet uit te leggen. Dat is weleens jammer heel de tafel lacht en ik zit erbij en kijk ernaar.

Hoe zit het met de man en de vrouw? Naar mijn ervaring zit hier soms ook een verschil in. Dit zie ik in de discussies met mijn partner. Vrouwen zijn geneigd om in emotie te spreken, waar mannen vaak meer in de logica zitten. Dit staat niet vast, dit is over het algemeen. Er zijn altijd uitzonderingen. Dat maakt de verschillen in de mens.

Afgelopen week heb ik naar aanleiding van mijn blog ” schrijftaal vs spreektaal ” een gesprek gehad met mijn moeder en partner. We waren het met elkaar eens dat de oude taal aan het verwateren is. Wat erg zonde is naar mijn mening. De nieuwe generatie zal geen weet hebben van uitdrukkingen van vroeger. Vind ervan wat je wilt maar de straattaal die nu ontwikkeld wordt vindt ik verschrikkelijk. De scheldwoorden die als normaal gevonden worden.

De irritatie naar de straattaal is voor mij zo groot. We keken naar de serie Mocro maffia en die heb ik uitgezet. Na heel seizoen 1 te hebben gekeken, naar mijn weten viel het daar nog mee. We waren blij dat seizoen 2 daar eindelijk was. Na een halve aflevering was het voor mij klaar. Verschrikkelijk vindt ik het dat dit als normaal gevonden wordt. Gisteravond naar de film Mowgli gekeken en wat een verademing is dit. Hier zie je ook een hoop verschillen in communicatie. Prachtig vind ik dit. Dit zijn echt verschillen in dag en nacht.

Stiekem is hier nog een lichte hoop dat diegene die nog in het bezit zijn van de taal zoals hij bedoeld is, de generaties van nu in de goede banen gaan leiden qua taal zodat deze behouden blijft en niet verloren gaat. Dat zou toch mooi zijn. Niet?

Tot de volgende blog.

Ciao Ciao Just Becky

6 gedachten over “Verschillen in communicatie.”

 1. Heerlijk duidelijk en fijn om te lezen en ja hoor dieren communiceren net zo als wij met elkaar. En taal gebruik veel van de jeugd van nu ben ik ook niet echt blij mee. Vooral schelden en dan met ziektes. Walgelijk..
  Liefs van ons

  1. Alleen denk ik dat het respect onderling bij de dieren iets groter is als bij ons. Helaas!
   Toen ik nog in de winkel werkte vond ik het gewoon bijzonder als ik netjes aangesproken werd.
   En dat gold voor zowel ouderen als jongeren.
   Ik heb zoveel meegemaakt in de communicatie in de winkel. Daar lusten de honden geen brood van 😉

   Liefs van mij!! dikke lebber van Mexx en Tosca 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *