Zoek

Leefbaar met een depressie!

Schrijftaal vs Spreektaal.

Nadat ik gisteren mijn blog “food porn” had geschreven liet ik mijn partner er naar kijken voor eventueel schrijffouten en zijn blik op mijn blog. Hij veranderde een aantal dingen en zei me ” ik zie al wat je verkeerd doet, jij schrijft in spreektaal in plaats van schrijftaal “. Hij zei me dat hij dat niet prettig vind lezen.Ik vind het altijd lastig om kritiek te krijgen of dit nu opbouwend is of niet. Er is een hoop tijd en liefde in gestoken en het moment dat ik het laat lezen aan een ander dat is voor mij het moment dat ik trots en tevreden ben. Het is heel positief dat dit nu gebeurd, want hierdoor raak ik weer geïnspireerd doordat ik er over na ga denken en een manier ga zoeken om hier wat mee te doen.

Vanochtend was ik op zoek naar andere blogs en columns om te gaan kijken wat mijn partner hier mee bedoelde. Ik zie dit graag doordat ik andere stukken lees waardoor ik daadwerkelijk begrijp wat mijn partner bedoeld. In deze zoektocht dwaalde ik al snel af. Daardoor raakte ik verzeild op pagina’s die over hoe ik aan meer bezoekers op mijn pagina kom. Dit heeft dus niks te maken met de oorspronkelijke intentie die ik had. Zo werkt dat bij mij dan ga ik op zoek naar een zwarte broek en dan koop ik uiteindelijk een roze jurk. Op het toilet bedacht ik me weer waar ik mee begonnen was en dacht “weet je wat ik ga een cursus doen”. Lekker impulsief. Dus daar ging ik weer online verder met mijn zoektocht. Er zijn genoeg cursussen te doen in de Nederlandse taal en ook gericht op de schrijftaal, maar daar komt de Nederlander in me naar boven die kosten aardig wat geld. De situatie voor mij laat dit daarbij niet toe doordat ik in de ziektewet zit bij het uwv en dit is geen vetpot.

In mijn zoektocht stuitte ik op een website die over schrijven ging de kop die mijn aandacht trok “Waarom je beter schrijft als je in spreektaal denkt“. Deze sloeg op dit moment op alles waardoor ik begonnen was met de zoektocht. Dit artikel is geschreven door een man met de bijnaam Schrijvis. Aandachtig ging ik dit lezen en dit verbaasde me dus deze man zei eigenlijk het tegenovergestelde zei als wat mijn partner mij beweerde. Daar liet ik mijn gedachtes op los en dacht “oké, hoe werkt dit dan?”. Mijn conclusie is dat iedereen zijn eigen manier heeft wat hij of zij prettiger vind lezen. Mijn partner is erg goed met taal mede door zijn werk. Zijn IQ ligt wat hoger dan de gemiddelde mens. Waardoor hij het prettiger vind om het schrijftaal te lezen. Mijn broer idem dito hier weet ik ook van dat dit voor hem een essentieel onderdeel is. Er zijn ook een hoop mensen die ik mijn blogs laat lezen of die de stukken op Facebook van mij lezen en die zeggen dat ze dit echt een talent van me vinden. Nu zeg ik niet dat mijn partner en broer dit niet zullen vinden, maar die lezen liever stukken die door mensen die verder doorgeleerd zijn of misschien beter gezegd stukken die voor hun makkelijker te lezen zijn. De verschillen in mensen maken de wereld juist mooi en divers.

Jullie zijn niet gewend van mij dat ik lange teksten schrijf in mijn blog maar in deze blog gaat het letterlijk over het schrijven en vind ik het belangrijk om het op deze manier te doen. Deze blog laat ik dan dit keer niet beoordelen door mijn partner en ga deze geheel op eigen benen posten. Hierdoor ben ik wel benieuwd wat jullie van de manier van schrijven vinden en of hij goed leesbaar is voor jullie. Ik zou het waarderen als jullie mij jullie eerlijke mening geven dan kan ik hier van leren.

Tot de volgende blog.
Ciao Ciao Just Becky

2 gedachten over “Schrijftaal vs Spreektaal.”

  1. Het is goed geschreven
    Het gaat erom dat je overbrengt wat je wil en bedorlt te zeggen. De vorm ervan is mijn inziens van ondergeschikt belang.. maar dat vind ik.

    Hie dan ook ik geniet van wat je doet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *