Zoeken

Leefbaar met een depressie!

Mindful eten.

Mindful eten is bewust eten, en doe je met al je zintuigen! Je gaat minder eten en meer genieten.

Hoe kom ik op Mindful eten?

Tijdens het lezen van het psychologie magazine, zag ik een artikel staan waar een korte uitleg stond over het onderwerp mindful eten. Dit triggerde mij meteen, en dit ben ik op gaan zoeken. De afgelopen jaren, was ik een echt monster qua eten, en heb mijn smaak papillen aardig verwaarloosd. Mijn motto was voornamelijk als het maar veel is, ik kon mezelf aardig vol proppen. Haalde ik daar voldoening uit? Achteraf gezien, zeker niet.

Triggers?!?

Waarom dit me nu zo triggerde was doordat ik sinds een tijdje nieuwe medicatie heb voor mijn diabetes. 1 keer per week dien ik mezelf een injectie toe, de injectie zorgt dat mijn hongergevoel weggaat. Hierdoor ben ik al een aantal kilo’s verloren, wat voorheen hard knokken en sporten was om dit te bereiken. Sinds de injectie ben ik heel bewust met eten bezig, omdat ik vaak niet  alles lust en  geregeld misselijk ben.

Zelfs mijn lievelingseten verdraag ik vaak niet. Dus als ik dan wat wil eten ben ik hier heel bewust mee bezig. Als ik naar de uitleg kijk van Mindful eten, dan doe ik dit onbewust dus al. De porties die ik eet zijn veel kleiner dan voorheen, doordat ik veel sneller vol zit.

Informatiebronnen.

Een aantal onderdelen qua informatie heb ik op de website Mindful eten opgezocht. Hier staat het simpel en duidelijk uitgelegd. Dus ben jij het nu ook zat dat je jezelf, en smaak papillen verwaarloosd neem een kijkje op deze site. Ook heb ik informatie geraadpleegd op een site die mindful eten voor beginners uitlegt.

Ondertussen probeer ik je in deze blog in het kort al uit te leggen wat het inhoud.

Psychologie bij Mindful eten.

Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet oordelende manier. Bewuste aandacht helpt je om dingen te doen vanuit een keuze in plaats vanuit een automatisme. Ook eten kun je mindful doen.

Waarom zou ik mindful eten?

Mindful eten kent verschillende voordelen:

  • Je geniet meer van je eten! Door bewust te proeven, ruiken, voelen en zien geniet je aanzienlijk meer van je eten dan dat je het snel naar binnen werkt.

  • Door met aandacht te eten, eet je langzamer en kauw je meer. Dit komt ten goede aan je spijsvertering.

  • Je gaat minder eten.

  • Je kunt beter luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Je herkent wanneer je genoeg gegeten hebt of dat je nog meer nodig hebt.

  • Je wordt je bewust van automatische niet helpende gedachtepatronen, emoties en gewoontes rondom eten.

  • Je leert beter voor jezelf zorgen.

  • Het stelt je in staat bewustere en gezondere keuzes te maken.

  • Het zorgt voor een meer ontspannen relatie met eten en je lichaam.

Uitgebreid onderzocht!

Er is op meerdere manieren uitgebreid onderzocht, of het nu echt daadwerkelijk helpt om mindful te eten. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan, die het antwoord hierop volmondig “Ja” geven. Ik zal jullie hier verder niet mee vermoeien, als je deze informatie graag leest kan je het allemaal lezen op de website die ik al eerder heb vermeld mindful eten voor beginners. Ikzelf ben meer een praktijkmens i.p.v. een theoriemens.

Less is more.

Met de tijd is het al aardig duidelijk geworden dat less more is. In meerdere aspecten komt dit terug. Dit geldt ook voor eten. Hoe kleiner het hapje is hoe meer je geniet, of in ieder geval het besef groter is ervan te genieten.

Ik zal na deze blog nog wel eens terugkomen op dit onderwerp. Dus houdt mijn blog in de gaten.

Tot de volgende blog.

Ciao Ciao Just Becky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *