lifestyleblog

Mindful eten.

Mindful eten is bewust eten en doe je met al je zintuigen! Je gaat minder eten en meer genieten.

Hoe kom ik op Mindful eten?

Tijdens het lezen van het psychologie magazine zag ik een artikel staan waar een korte uitleg stond. Dit triggerde mij meteen en ik ben dit op gaan zoeken. De afgelopen jaren was ik een echt monster qua eten en heb mijn smaak papillen aardig verwaarloosd. Mijn motto was voornamelijk als het maar veel is, ik kon mezelf aardig vol proppen. Haalde ik daar voldoening uit? Achteraf gezien, zeker niet.

Trigger?!?

Waarom dit me nu zo triggerde was doordat ik sinds een tijdje nieuwe medicatie heb voor mijn diabetes. 1 keer per week dien ik mezelf een injectie toe, de injectie zorgt dat mijn honger gevoel weggaat. Hierdoor ben ik al een aantal kilo’s verloren, wat voorheen hard knokken en sporten nodig had om dit te bereiken. Sinds de injectie ben ik heel bewust met eten bezig omdat ik niet altijd alles lust en ik geregeld misselijk ben.

Zelfs mijn lievelingseten verdraag ik vaak niet. Dus als ik dan wat wil eten ben ik hier heel bewust mee bezig. Als ik naar de uitleg kijk van Mindful eten dan doe ik dit dus al. De porties die ik eet zijn veel kleiner dan voorheen doordat ik veel sneller vol zit.

Informatiebronnen.

Een aantal onderdelen qua informatie heb ik op de website Mindful eten opgezocht. Hier staat het heel simpel en duidelijk uitgelegd. Dus ben jij het nu ook zat dat je jezelf en smaak papillen verwaarloosd neem eens een kijkje op deze site. Ook heb ik informatie geraadpleegd op een site die mindful eten voor beginners uitlegt.

Ondertussen probeer ik je in deze blog al uitleggen wat het inhoud.

Psychologie bij Mindful eten.

Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, op een niet oordelende manier. Bewuste aandacht helpt je om dingen te doen vanuit een keuze in plaats van uit een automatisme. Ook eten kun je mindful doen.

Waarom zou ik mindful eten?

Mindful eten kent verschillende voordelen:

  • Je geniet meer van je eten! Door bewust te proeven, ruiken, voelen en zien geniet je aanzienlijk meer van je eten dan dat je het snel naar binnen werkt.
  • Door met aandacht te eten, eet je langzamer en kauw je meer. Dit komt ten goede aan je spijsvertering.
  • Je gaat minder eten.
  • Je kunt beter luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Je herkent wanneer je genoeg gegeten hebt of dat je nog meer nodig hebt.
  • Je wordt je bewust van automatische niet helpende gedachtepatronen, emoties en gewoontes rondom eten.
  • Je leert beter voor jezelf zorgen.
  • Het stelt je in staat bewustere en gezondere keuzes te maken.
  • Het zorgt voor een meer ontspannen relatie met eten en je lichaam.

Uitgebreid onderzocht!

Er is op meerdere manieren uitgebreid onderzocht of het nu echt daadwerkelijk helpt om mindful te eten. Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken gedaan die het antwoord hierop volmondig “Ja” geven. Ik zal jullie hier verder niet mee vermoeien, als je deze informatie graag leest kan je het allemaal lezen op de website die ik al eerder heb vermeld mindful eten voor beginners. Ik ben meer een praktijkmens i.p.v. een theoriemens.

Less is more.

Met de tijd is het al aardig duidelijk geworden dat less more is. In meerdere aspecten komt dit terug. Dit geldt ook voor eten. Hoe kleiner het hapje is hoe meer je geniet of in ieder geval het besef groter is ervan te genieten.

Ik zal na deze blog nog wel eens terugkomen op dit onderwerp. Dus houdt mijn blog in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *