Zoek

Leefbaar met een depressie!

Het effect van voeding op de psyche.

Iets langer dan een jaar geleden zat ik op de website van https://www.groupon.nl/. Hier werden vele cursussen aangeboden voor een mooie prijs. Hier stuitte ik op een cursus “de vervanging van medicijnen” In deze blog ga ik een aantal dingen uitlichten uit deze cursus en zal er verder nog een aantal dingen aan toevoegen.

De cursus.

In de cursus komen een aantal voorbeelden naar voren over aandoeningen als bijvoorbeeld ADHD. Hierin wordt uitgelegd dat bepaalde voeding dezelfde uitwerking kan hebben als de aandoening ADHD. Zelfs in de hersengolven zijn dezelfde signalementen waar te nemen. Hierin zie je hoe voeding dus effect kan hebben op de geestelijke gesteldheid van de mens. In de cursus komt ook naar voren wat de kleurstoffen en andere toevoegingen voor belast zorgt in de geest.

Medicijnen???

Tegenwoordig worden overal medicijnen bij voorgeschreven. Maar geloof het of niet er zijn voor bepaalde medicijnen genoeg alternatieven.

Stempel ADHD.

Veel mensen in Nederland denken dat er tegenwoordig veel meer kinderen met ADHD gediagnosticeerd worden. Er wordt gedacht dat als een kind druk is, dat er al snel een stempel ‘ADHD’ op geplakt wordt. Nederlands onderzoek door de Gezondheidsraad laat echter zien dat het aantal kinderen met ADHD nauwelijks is toegenomen in de afgelopen 20 jaar. Wel wordt ADHD sneller herkend door ouders, leerkrachten en hulpverleners. Hierdoor is het aantal kinderen wat behandeld wordt voor ADHD enorm gestegen. En ja dan worden er medicijnen gegeven als behandeling. Zoals bijvoorbeeld Ritalin.

Alternatief?

Een onderzoek toont aan dat het merendeel van ADHD diagnoses wordt veroorzaakt door overgevoeligheid aan voedsel. Als het voedsel word weggelaten waar iemand overgevoelig voor is, verminderen de ADHD symptomen. Dus waarom niet eerst proberen te achterhalen voor wat voor voedsel het kind overgevoelig is en schrappen, voordat er begonnen wordt met medicijnen met nare bijwerkingen? Het zal niet in alle gevallen de oplossing zijn maar in veel gevallen dus wel, dus zeker het proberen waard. Het kost alleen meer tijd en energie maar als uiteindelijk resultaat geen medicijnen.

Andere aandoeningen.

Dit is alleen al een voorbeeld van ADHD. Ik kan hierin niet geheel meepraten want voor zover ik weet heb ik dit niet als aandoening op mijn lijst. Ik ben op gaan letten en na gaan denken over de stelling wat doet voedsel met je geestelijke gezondheid. Hier ben ik wel tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad veel invloed heeft op hoe je je voelt. Ik heb geregeld sombere periodes. Als ik dan junkfood eet ga ik me inderdaad slechter voelen. Nu heb ik lactose intolerantie en spastische darmen hierdoor reageert mijn lichaam vaak al vrij heftig op bepaald voedsel, het effect daarvan is dat dit een uitwerking heeft op mijn geestelijke gesteldheid.

Bewerkt voedsel.

In Nederland wordt veel voedsel verkocht wat bewerkt wordt voor het in de supermarkt ligt. Om nog maar te zwijgen over de producten met al die E nummers. Daar vraag ik me af wat dit voor je gezondheid doet, waarschijnlijk niet veel goeds.

Ik ben geen fan van de quinoa clan, in mijn optiek kan je ook doorslaan in het gezonde voedsel. Is iets persoonlijks voel je vooral niet aangevallen dit is wat je zelf wilt. Een groot gedeelte wijt ik aan de werk druk of überhaupt de druk die we in de samenleving voelen. Als je een hele dag gewerkt heb met die druk die je ervaart om je werk af te krijgen, voel je de energie vaak niet om te gaan koken. Waardoor je al snel naar een makkelijke maaltijd grijpt, die vol met bewerkt voedsel zit. Zodra je lichaam niet gezond is zal je geest hierin meegaan waardoor je in een vervelende cirkel belandt.

Omdraaien.

De wereld waar we nu in leven zijn er genoeg opties om ook te voldoen aan de werkdruk/druk en gezond te leven. Het cirkeltje waar velen in beland zijn kan ook omgedraaid worden. Er zijn zoveel mogelijkheden om ook gezonder te koken wat niet lang hoeft te duren. Ga het internet op en zie wat je mogelijkheden zijn. Ik zal je al wat voorbeelden geven. Een crockpot is 1 van mijn favorieten. Je gooit al het gezonde voedsel bij elkaar, je zet de timer aan en je komt thuis en je bent bijna zo goed als klaar. Daarbij hebben we veel diepvries groente die al zijn vitamines behouden heeft en zo klaar is om op te eten. Ga op onderzoek en de mogelijkheden zullen je verbazen.

Neem de tijd voor jezelf.

Veel mensen hebben zonder het te weten een allergische reactie op bepaalde stoffen in het voedsel wat we tot ons nemen. Mijn tip neem de tijd voor jezelf om te onderzoeken waar jou lichaam heftig op reageert. Ik ben er na zo’n 22 jaar achter gekomen dat ik lactose intolerant ben, dit heeft al een hoop verandering gebracht. Hierdoor kan ik bewust de keuze maken om het tot me te nemen en weten wat de gevolgen ervan zijn zoals bijvoorbeeld langere toiletbezoekjes. Heel eerlijk neem ik dit soms voor lief omdat ik graag iets wil eten met lactose, maar ik ben me wel bewust dat je het soms even daarbij moet laten.

Homeopathische producten.

Probeer eens voor jezelf uit te zoeken of er voor je klachten vitamines of kruiden zijn die je probleem kunnen verhelpen/verlichten. Ook hier zal je verbaast van staan wat sommige homeopathische producten kunnen doen voor je klachten.

4 gedachten over “Het effect van voeding op de psyche.”

 1. Voeding en lekker in je vel zitten. Een combi waar je niet omheen kan. Suikers…… vaak een trigger voor veel. Lactose en gluten… werken mee aan de vele toilet bezoekjes. Mindset, de trigger om om te denken 😉

 2. Onzin verhaal over adhd. Vriendelijke groet moeder van een kind dat de toestand echt heeft. Ten eerste: nee niet ja dan worden er medicijnen gegeven. Dat hangt nog altijd af van of er bepaalde klachten ervaren worden, door het kind zelf. Een deel heeft geen medicatie nodig. Maar medicatie kan heel goed helpen en wat het doet, daar weten weinig mensen wat van.
  Ten tweede: een onderzoek? Welk en hoe is dat een goed onderzoek? Veel mensen hebben verminderde klachten? Hoeveel? Waar zijn de cijfers, de bewijzen. Ik ben natuurlijk zeer veel bezig met adhd en leer er over, en vindt deze beweringen helemaal niet terug. Daarbij zijn er natuurlijk genoeg ouders die heel veel dingen hebben gedaan alvorens er een diagnose gesteld is en tot evt medicatie overgegaan wordt. En weer wat doet die met het kind? Waarom is dat goed? Wel, als je adhd hebt, heb je kort gezegd geen tijd gehad voor bepaalde ontwikkelingen. Hele belangrijke ontwikkelingen. Het je veilig kunnen voelen in nieuwe situaties bv, of sociale codes begrijpen, lekker veel spelen op bepaalde manieren. Met medicatie komt er tijd, aandacht, focus. En het kind kan bv alsnog met jongere kinderen gaan spelen en allerlei dingen leren. Dit is maar 1 voorbeeld. Het probleem is niet dat een kind niet stilzit of wel veel herrie schopt, maar waar het door komt.
  En eten? Heeft er weinig (bewezen) mee te maken. Foute informatie geven, bewust, over adhd en medicatie, dat is schandalig. Je doet er veel meer schade mee dan je bewust bent.
  Draag liever bij aan kennis erover die echt waar is, zodat kinderen hun ouders scholen buren etc weten wat het wel is.
  En verder: wat is er mis met medicatie? Het bewust noemen van ritaline geeft al aan wat je denkt, en welke angst je aanboort om wat centen te verdienen. Iemand met adhd raakt niet verslaafd ofzo eraan. Er zijn trouwens minstens negen andere medicijnen binnen verschillende groepen medicatie wat de werking betreft.

  1. Ik heb dit uit een boek waar bij staat beschreven dat het zeker onderzocht is. Voor zover ik weet worden er tegenwoordig bij de diagnose allerlei testen uitgevoerd ook onder andere met voeding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *