Zoek

Leefbaar met een depressie!

Goede of slechte karma.

De afgelopen dagen ben ik erg bezig geweest met karma. Althans in de kennis die ik over karma heb. Dit leidde ertoe dat ik het ben gaan opzoeken. Hoe zit het nu eigenlijk met karma?

De keren dat ik zeg “We hebben nu zoveel slechte karma gehad, er moet wel goede karma voor terugkomen” is niet meer te tellen. Maar wat weet ik er nou van!? Daarom opende Ik Google en ging op zoek naar de betekenis van karma. Het blijkt dat ik er niet heel ver naast zat, met wat ik dacht dat het inhield.

Waar komt karma vandaan?

Karma is een begrip uit het boeddhisme en hindoeïsme en kan letterlijk vertaald worden in ‘handelen’ of ‘actie’. In het algemeen wordt er met karma bedoeld dat alles wat we doen, denken of zeggen, uiteindelijk weer bij onszelf terugkomt. Nu denk ik dat de meeste mensen die ik ken niks met het boeddhisme of hindoeïsme hebben. En dat grotendeels geen idee heeft hoe het nu zit met karma. Het bekt ook wel lekker natuurlijk “karma is a bitch”, maar ik denk niet dat het op deze manier echt bedoeld is vanuit het geloof 🙂 .

Waar ik uiteindelijk zo benieuwd naar was, hoe zit het nu met goede en slechte karma. Bestaat het eigenlijk wel? Hoe werkt het dan? En ja; het bestaat. Het lezen hierover heeft me ook enigszins in de war gebracht. Er staat namelijk uitgelegd hoe je goede karma ontvangt en hoe je slechte karma ontvangt. Ik zal de verschillen zo uitleggen, daarbij zal ik ook mijn verwarring uitleggen.

Goede karma.

Deze bestaat uit verschillende onderdelen waardoor goede karma je tegemoet kan komen. Ik zal ze niet allemaal neerzetten, maar zal wat enkele aankaarten die mij aanspreken. Beginnend met *Onbaatzuchtigheid: er even vanuit gaande dat diegene die dit lezen weten wat dit inhoudt. Als ik voor mezelf spreek zie ik mezelf zeker als een onbaatzuchtig mens. Dan hebben we * respect voor anderen: hier ben ik van mening dat dit één van de belangrijkste onderdelen in het leven is. Je kan pas respect krijgen als je het geeft. Wat ik ook een mooie in het rijtje vindt is * vergeving: vaak krijg ik teruggekoppeld dat ik te vergevingsgezind ben. Dit is de lastigste voor mij in het rijtje. Waarom? Het is lastig om een balans te vinden, doordat ik zo vergevingsgezind ben, geef ik ook regelmatig het respect naar mezelf weg. Dan dupeer ik mezelf met mijn eigenschappen.

Slechte karma.

Dit is het rijtje waar ik in de war van raakte. En dat gaat met name over het element: *Het toelaten en laten nestelen van negatieve of destructieve gedachten: Voor iemand die in een depressie zit is het moeilijk te begrijpen, dat de slechte karma dus dan voort komt uit een ziekte die jij hebt. Wat ik hoop is dat ik dit element verkeerd opvat. Anders zou ik dus mijn hele leven een slechte karma bij me dragen door de aandoening die ik heb. Oké en nu verder, de volgende is *Manipulatie: Deze staat ook regelmatig centraal in ons leven, niet door onszelf maar de mensen die in ons leven zijn. Maar goed, verder naar de laatste slechte karma die ik ga benoemen. *Egoïsme: deze is en blijft een lastige. Ik ben van mening dat iedereen een deel egoïsme in zich draagt, alleen bij de één is dit sterker op de voorgrond dan bij de ander.

Als ik dan verder lees over karma zie ik dat er ook nog een verschil is in denkwijze, tussen hindoeïsme en boeddhisme. Kort uitgelegd: voor zover ik het begrijp zit er in het boeddhisme meer ruimte voor de vrije wil, daarbij is er meer focus van het nu.

Welke karma heb ik nu?

Voor de focus van het nu, zit ik ondanks mijn depressie in een periode van goede karma. Het kan ook zo zijn dat alles wat goed lijkt te gaan, heel groot voelt. Waardoor het voelt als goede karma. Wie zal het zeggen? Mijn fotografenhartje klopt de afgelopen dagen aardig hard. Eerst had ik de meevaller de camera van mijn oom te mogen lenen, waarop deze de dag daarna cadeau werd gedaan, ik mag hem nu dus houden. Vandaag heb ik een nieuwe lens kunnen bestellen voor de nieuwe camera, zodat ik me meer op mijn favoriete fotografie kan richten. Twee Weken terug had ik een statief gewonnen, die is ook binnen. Hier kan ik wel even op teren.

De depressie zal dan misschien nog wel even aanhouden, maar dan teren we gelukkig nog op de goede karma die er blijkbaar wel is.

Tot de volgende blog!

Ciao Ciao Just Becky

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *