Zoek

Leefbaar met een depressie!

Food Porn.

Hoe belangrijk is eten in ons leven? Zet de tv maar aan en bekijk eens hoeveel kookzenders er zijn. Ook aan kookprogramma’s geen tekort. Tel daarbij op het aantal websites, online reclames, Facebook pagina’s en YouTube kanalen wat over eten gaat en je hebt een aardig beeld van hoe belangrijk dit thema in ons leven is.

Ik heb al een langere tijd het idee dat ik daar wat mee moest doen in mijn blog. Dus bij deze ga ik hier dieper op het onderwerp eten in.

In alle tijden en voor alle momenten is er één ding wat vast staat en dat is dat we moeten eten. Het is een essentieel onderdeel in ons leven. Voor sommige is het zelfs zo’n groot onderdeel in hun leven en dan niet altijd op een positieve manier. Dan heb ik het over de aandoeningen zoals bijvoorbeeld Anorexia nervosa, Boulimia nervosa of een allergie en zo zijn er nog meer aandoeningen. Voor deze mensen is eten iets waar ze heel de dag mee bezig zijn. Niet omdat ze van het eten genieten maar omdat het voor hun soms een belemmering in hun leven is.

Zo, dan nu weer over naar de positieve uitwerking van eten. Het is voor mij heel duidelijk dat als je geen onderwerp hebt om over te praten dat eten een goede ijsbreker is. Als er geen raakvlakken zijn is er op gebied van eten altijd een raakvlak te vinden wat in een gesprek goed werkt. De meeste mensen hebben wel een gerecht waar ze met hart en ziel over kunnen praten. Het delen van favoriete gerechten of de momenten die bij dat gerecht horen. Er zijn altijd bijzondere momenten wat het eten net dat tikje extra geeft.

Dan zijn er nog de verschillen in de maaltijden gedurende de dag. Elke met hun eigen beleving. Voor mij zijn dat de lunch en het diner, want een ontbijt is voor mij meer omdat het moet en vaak doe je dit niet gezamenlijk. Een lunch doe je nog wel eens als afspraak met mensen om bij te kletsen wat een lunch iets meer bijzonder kan maken, maar wat het meest voorkomt om gezamenlijk te doen is toch het diner. Voor mij komen denk ook wel de mooiste eetmomenten van het diner. Het eten is qua smaken sowieso al anders als het ontbijt en de lunch. Soms wil de lunch wel wat uitgebreider zijn waardoor het in de buurt van een diner kan komen.

Nog een factor speelt in het algeheel bij eten en dat is cultuur. Elke cultuur heeft zijn eigen manier van koken. Buiten dat ieder zijn eigen manier van koken heeft, heeft ook iedereen zijn eigen tijden en gebruiken. Dit uit zich ook in het feit dat men bijvoorbeeld bepaalde dingen niet eet of juist wel, of dat men een bepaalde manier van bereiden heeft. Zo had ik een collega die er niet over uit kon dat ik de kip niet eerst waste voor ik hem klaarmaakte. Gelukkig konden we er samen erg om lachen dat iedere cultuur zijn eigen gebruiken heeft. Mijn partner heeft buiten een Nederlandse achtergrond ook een Franse achtergrond. Wij gaan regelmatig naar zijn familie in Frankrijk en daar zie ik ook grote verschillen met Nederland. Niet alleen in eten maar daar eten ze heel vaak met de hele familie samen. Dan zitten oma, opa, ooms, tantes en alle kinderen er omheen aan één tafel. Zoals ik hier gewend ben dat je maximaal een uurtje aan tafel zit met alleen het gezin, is daar al helemaal niet gebruikelijk. Ze zitten daar makkelijk 3 uur aan tafel. Het grootste verschil zoals ik dat zie is dat er daar gegeten word voor de gezelligheid. Hier in Nederland krijg ik meer de indruk dat we eten omdat het moet.

Om op het bereiden van voedsel door te gaan. Maandag komt mijn bestelde crock-pot binnen. Dit wordt in de volksmond ook wel een slowcooker genoemd. Het woord zegt het eigenlijk al, hij gaart langzaam. Dus vanaf maandag gaan we ons hier in huis meer op de stoofpotjes richten. Ik ben benieuwd of door deze aanwinst ons leven op culinair gebied een boost gaat krijgen. Na het bestellen van de slowcooker ben ik gelijk het internet opgedoken om te zien wat we er allemaal mee kunnen maken. Het is zeer uitgebreid; van eenvoudige appelmoes tot een compleet stoofgerecht. Het mooie is dat je s’ochtends alles erin kunt doen. Vervolgens ga naar je werk of er lekker op uit en bij thuiskomst is de crock-pot klaar en heeft hij in al die tijd een lekker maaltijd voor je staan stoven. Win-win situatie dus.

Dit zal zeker niet de laatste blog van mij zijn over eten. Ik zal jullie over een tijdje vertellen wat de crock-pot voor ons op culinair gebied betekend heeft.
Tot de volgende blog.

Ciao Ciao Just Becky

5 gedachten over “Food Porn.”

    1. hahah ja ouderwets koken blijft ook leuk dat is zeker waar, maar wij staan ook altijd open voor nieuwe dingen. we hebben nu al bijna 7 jaar een actifry ipv een frituurpan en dat is ons ook heel goed bevallen.

    1. hahahah kan beiden maar na het eten zal het wel om trek gaan. Wij gaan aan een stukje appelkruimel vlaai jam jam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *