Zoeken

Leefbaar met een depressie!

Emotionele incontinentie.

Tijdens het lezen van een artikel maakte ik kennis met het woord emotionele incontinentie, een prachtige woord vindt ik het. Hoe langer ik bij het woord stil sta, hoe mooier ik het vindt.

Voor mij is emotionele incontinentie een ander woord voor depressie. Er is net zo goed als bij incontinentie geen directe oplossing. Natuurlijk heb je voor incontinentie luiers enzovoort, die heb je niet voor een depressie. In het geval van een depressie, kan je antidepressiva krijgen, maar dit is alleen een hulpmiddel. Grotendeels zal je het toch zelf moeten doen. Tijd, is ook een sleutelwoord bij een depressie. Helaas geldt dit niet voor incontinentie, tijd maakt geen verschil bij incontinentie.

Gebrek aan begrip.

Begrip is in onze samenleving een groot gemis voor mensen met een depressie. Dit geldt ook voor de andere chronische aandoeningen die ik heb. Door dit gebrek maakt het voor mij ook moeilijker om met alle ziektes te dealen. Bij het uwv vragen ze me dan hoe lang ik denk nog ziek te zijn. Dit is de slechtste vraag of all die je kan verzinnen. Hier is dus geen zinvol antwoord op te geven. Daarbij is er voor mij nog één hele grote frustratie qua gebrek aan begrip, al mijn ziektes vragen aardig wat energie, maar mensen snappen niet dat ik met mijn 34 jaar zo vaak moe ben. Vaak denk ik dan, ga maar eens 1 dag in mijn schoenen staan, dan hoor ik je nog wel.

Philippe Geubels.

Philippe Geubels heeft een mooie serie gemaakt, over allerlei aandoeningen tot aan ongeneeslijk zieke mensen. De insteek van de serie was om de humor niet te laten varen, dat af en toe grapje over je aandoening maken het leven makkelijker maakt. Psychische aandoeningen kwamen er ook in voor, waar vooral 1 grap voor mij is blijven hangen. Hij legde uit dat deze ziektes vaak niet serieus genomen werden. Dat het woord depressie voor veel mensen niet ernstig genoeg is, dat een betere benaming zou zijn : humeurkanker. Dan zouden mensen het wel serieus gaan nemen.Het is een pittige grap, maar voor mij zoveel zeggend.

Geen schaamte.

Van mij uit is er geen schaamte voor mijn depressie, voor mij is het geen taboe. Door het gebrek aan begrip, maakt het voor mij wel lastiger om er met sommige mensen over te praten. Doordat sommige mensen niet begrijpen wat het inhoudt, steekt er een bepaalde onzekerheid de kop op. Die onzekerheid is geen goede raadgever voor iemand met een depressie.

Conclusie.

Mijn conclusie is dat een depressie een tijdelijke emotionele incontinentie is. Heel oncomfortabel, moeilijk te begrijpen voor mij laat staan voor anderen. Mijn vraag is niet me te begrijpen, maar wel begrip te tonen. PUNT

Hierbij een realistische blog, met voor mij een belangrijke boodschap. Tot de volgende blog.

Ciao Ciao JustBecky

4 gedachten over “Emotionele incontinentie.”

  1. Mooi omschreven, precies zoals het is! Die serie met philippe geubels was erg leuk. Toepasselijk ook, humeurkanker. Denk dat we daarmee wel meer begrip krijgen!

    1. Dank je wel pap, aan mezelf werken doe ik altijd.
      Er staat weer een nieuwe koers voor me gepland.

      Je altijd liefhebbende dochter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *